top of page

 

Uleiul de dovleac - efect detoxifiant, conținutului bogat în vitamine, are efect demonstrat în creșterea tonusului muscular și o acțiune pozitivă asupra terminațiilor nervoase. De asemenea este recunoscut pentru efectul său antihelmintic, fiind eficient în eliminarea paraziților intestinali, inclusiv în giardioză. Uleiul de dovleac se foloseste cu succes în preintampinarea sau ameliorarea alergiilor, afecțiunilor gastrice, hepatice, de vezica, rinichi sau prostată. Între efectele sale mai puțin cunoscute sunt și reglarea producerii de insulina, si cresterea potenței masculine, dar și reglarea menstruației. Conține  caroten, care-i dă o culoare roșu rubin, precum și vitaminele A, D, E, F, K. Aceste vitamine și formula în care ele se află în  acest ulei, fac ca absorbția lor să se facă integral în organism, într-un interval de timp foarte scurt.

 

Ulei din sâmburi de caise - Datorită proprietăților sale, uleiul de sâmburi de caise se recomanda tuturor tipurilor de ten și în special tenului îmbătrânit prematur și obosit, precum și în cazurile de piele sensibilă și uscată. Utilizarea acestui ulei este recomandată și persoanelor ce suferă de acnee, iritații, puncte negre, eczeme și inflamații. Poate fi folosit cu succes pentru a proteja epiderma de acțiunea nocivă a razelor solare precum și împotriva vântului. Uleiul de samburi de caise se poate utiliza și în locul demachiantului zinic, în îngrijirea pielii din jurul ochilor precum și pentru zona delicată  gâtului și a decolteului. Folosit în mod frecvent, acest ulei îmbunătățește aspectul pielii afectate de celulita, restabilind elasticitatea epidermei. Fiind atât de ușor absorbit de piele, se utilizează ca baza pentru masajul și gomajul facial cât și pentru cel corporal.

Uleiul de sâmburi de caise poate fi utilizat ca atare, nediluat, dar poate fi introdus ca și component în alte produse cosmetice precum crème, uleiuri de masaj, compoziții pentru îngrijirea gâtului și a decolteului. Poate fi folosit ca ingredient în serumuri pentru ochi, în măști pentru revitalizarea tenului, precum și în uleiuri utilizate înainte și dupa bronzare. Studiile au aratat ca uleiul de sâmburi de caise este un excelent calmant, putând fi folosit și pe post de somnifer, înainte de culcare. De asemenea consumul acestui ulei conduce la o bună funcționare a tiroidei. Datorită conținutului ridicat de vitamina A si de vitamina B 17 este indicat în tratamentul împotriva cancerului.

 

Uleiul de floarea soarelui - presat la rece are o culoare galben aurie, are un gust plăcut, vascozitate și aroma aparte, specifică semintelor de floarea soarelui. Continutul mare de lecitină, ajută la tonifierea sistemului nervos. Contine vitaminele A, E și D și acizi grași polinesaturați , activi în scaderea colesterolului, precum și substante cu efecte antiinfectioase, regenerative și stimulatoare ale activității hormonale.

 

Ulei de tei - când vine vorba de remedii naturale, uleiul de tei este multifuncţional pentru calităţile sale. Tratează infecţii cu bacterii rezistente la antibiotice, este eficient ca tratament standard antifungic, poate fi folosit ca dezinfectant pentru tăieturi, poate fi la fel de eficace ca peroxidul de benzoil când vorbim despre puncte negre, albe şi acnee. Dar beneficiile lui nu se termină aici; un masaj cu ulei de tei face minuni pentru sănătatea părului şi scalpului.

 

Uleiul de sâmburi de struguri -deosebit de valoros în ceea ce privește frumusețea și întreținerea pielii. Are un efect tonic și revigorant asupra pielii, hidratând pielea și lasand-o elastică, putând fi folosit de aceea în masajele corporale menite să relaxeze trupul. Prin actiunea sa pozitivă asupra vaselor de sânge oculare, uleiul din sâmburi de struguri deține un rol important și în menținerea acuității vizuale.

 

Uleiul de germeni de grâu - un ulei de masaj excelent. Aplicat pe piele, îmbunătățește circulația sângelui și ajută la repararea celulor distruse de razele solare, redă ferminatea.

 

Uleiul de mac - recent, s-au descoperit si valente farmaceutice ale acestui ulei. Cercetarile medicale au demonstrat ca tratamentele cu ulei de mac sunt foarte eficiente in tratarea agentilor cancerigeni, dar si in osteoporoza, avand un efect benefic in fixarea calciului in oase.

 

Ulei de in - cu un continut bogat de omega 3, linoleina, acizi grasi (linoleic,  izolinoleic ,oleic si arahidonic), acest ulei este benefic pentru intregul organism.

Se poate folosi ca un calmant si antiinflamator in inflamatiile tractului digestiv, previne hemoroizii si tulburarile diverticulare si litiaza biliara, scade colesterolul, protejeaza inima si controleaza tensiunea arteriala si stimuleaza arderea grasimilor. Datorita continutului bogat de vitamina E, are efecte calmante si cicatrizante, putand fi folosit in tratamente dermato-cosmetice, in tratarea ulcerelor cutanate, a arsurilor, eczemelor, abceselor sau furunculelor.

 

Uleiul de susan

Datorita continutului bogat de vitamina E, lecitina si minerale, uleiul obtinut din susan are efecte antivirale, antifungice si antioxidante. Uleiul de susan consumat in detrimentul altor uleiuri contribuie la deblocarea arterelor, inhiba multiplicarea celulelor canceroase in cazul cancerului de colon, combate congestia nazala si contribuie la vindecarea sinuzitei.

 

Ulei din seminte de marar

Mararul este util in afectiunile digestive cel mai adesea. Infuzia din seminte indeplineste rol diuretic (stimuland activitatea rinichilor, prevenind si combatand calculii renali) si expectorant, calmeaza tulburarile digestive, cu precadere crampele.

Actiuni: stomahic, carminativ, antispastic, diuretic, antiinflamator, favorizeaza digestia si eliminarea gazelor din intestine, combate hemoroizii, mareste cantitatea de secreții urinare și lactate, sedativ nervos, antiemetic, emenagog.

 

Uleiul de cânepă

Prin administrarea a 2-3 linguriţe de ulei de cânepă zilnic se ameliorează vizibil celelalte complicaţii majore ale diabetului: micro şi macro angiopatia, neuropatia diabetică, insuficienţa renală progresivă, afectarea ochiului şi a retinei, riscul crescut de infarct vascular, ulcerele varicoase, trombozele, pierderea sensibilităţii (în special la membrele inferioare, unde pacientul nu mai simte durerea, căldura, arsura etc) atenuează în acest caz oboseala şi crampele musculare.

Colesterolul mărit. Acizii graşi existenţi menţin scăzut nivelul colesterolului şi al trigliceridelor, prin accelerarea proceselor metabolice. Tonusul se îmbunătăţeşte, iar în organism grăsimile sunt arse mai repede, neavând timp să se depună pe pereţii arterelor.

Sindromul premenstrual şi menopauza. Un efect care nu trebuie neglijat este cel asupra sistemului reproducător feminin; seminţele de cânepă conţin acid gamma-linolenic (AGL), benefic pentru tratarea simptomelor premenstruale şi ale menopauzei. Un tratament cu durata de 3-4 luni cu ulei de cânepă, va face ca sindromul premenstrual (durerile crescute, iritabilitatea) şi sindromul de post-menopauza (bufeuri, uscăciune vaginală, uscarea pielii, insomnia nocturnă etc.) să diminueze foarte mult. Afecţiuni dermatologice. Aceeaşi acizi graşi prezenţi în uleiul de cânepă ajută la oxigenarea şi la hidratarea corectă a pielii, făcându-l util în eczeme, dermatite atopice, psoriazis(cercetările au arătat că acesta apare pe fondul unei deficienţe de Omega 6 în organism), lupus având, de asemenea, şi efect antibacterian, antimicotic şi antiviral.

Sistemul imunitar şi convalescenţa. S-a descoperit că acizii graşi esenţiali îmbunătăţesc funcţionarea sistemului imunitar şi reglează flora intestinală, construind astfel o barieră naturală împotriva microbilor şi scăzând timpul de recuperare a organismului după boală.

Afecţiuni neurologice. Acizii graşi esenţiali sunt necesari pentru o structură sănătoasă a membranelor celulare, mai ales a celulelor nervoase, fiind vitali pentru teaca de mielină (care izolează celulele nervoase). Uleiul de cânepă este deci recomandat în bolile în care se manifestă procesul de demielinizare. În cazurile de traumatisme craniene şi ischemie cerebrală, reduce tensiunea intracraniana şi potenţialul convulsiv post-traumatic.

Astmul bronşic. Acţiunea sa bronho-dilatatoare de lungă durată face ca uleiul să fie util şi în acest tip de afecţiune. Uleiul de cânepă este antitumoral.

 

Ulei din semințe de țelină

Semintele de telina au o reputatie ca medicament traditional, fiind folosite in tratarea problemelor precum flatuatia sau indigestia, fiind folosit si pe post de diuretic si anti-spasmodic cu toate ca poate lua si forma unui afrodisiac pe baza de plante. Tratamentul principal care includea utilizarea semintelor de telina era folosit pentru probleme ca si astmul, bronsita, reumatismul si alte dereglari asemanatoare. In plus, semintele de telina poseda un ulei compus din multi acizi grasi, cum ar fi petroselinic, acid oleic si linoleic, miristic, stearic si palmitic. Semintele telinei sunt de asemenea asociate cu diferite activitati farmaceutice eficiente incluzand efecte anti-spasmodice, bactericide si au abilitatea de a actiona ca si sedativ usor, printre alte efecte benefice.

 

 

Semințele (element esențial în prepararea uleiului)

Acestea sunt doar câteva dintre semințele care se vor regăsi în uleiurile organice ”Inspirații”

bottom of page