top of page

 

 

 

Floarea de ghiocelul

Compresele cu infuzie din ghiocei se folosesc împotriva petelor care, odată cu înaintarea în varstă, apar pe piele. Simpla sau în combinaÈ›ie cu puÈ›ină zeama de lămaie, infuzia care se aplica pe pielea proaspat spalată calmează durerea, reduce petele È™i îndepărtează pistruii,  combate crampele musculare, afecÈ›iuni neuronale, afecÈ›iuni vaginale.

 

 

 

 

 

 

 

Floarea de cireș hidratează, reîmprospătează și are proprietăți detoxifiante.
Aroma florilor de cireș combate stresul deoarece are proprietăți de relaxare și calmare a sistemului nervos. De asemenea combate anxietatea, insomnia și migrena.
În China, floarea de cires este asociată cu puterea și frumusețea femeilor, precum şi sexualitatea feminină. Floare de cireș este reprezentativă pentru primavară. iar în Japonia este considerată ca fiind semn de noroc şi o emblemă de dragoste și afecțiune.

 

 

 

 

 

 

Floarea de liliac

Cu flo­rile lui parfumate cu ambra și îmbrăcate în cele mai suave nuante de alb, mov și roz, este asul de inima al primăverii și al iubirilor pătimase. Ceea ce nu-l împie­dică, totuși, să fie și un străjer al naturii, paznic sau ajutor la suferintele omenești. Planta bogată în uleiuri aromate, se bucu­ră de cautare atât în terapiile naturiste, cât și în cosmetică. Florile, dar și frunzele liliacului au proprietăți terapeutice, fiind tonice, astringente și revulsive, anti-reumatoid, alunga balonarile, vindecă arsurile.

 

 

 

 

 

 

Florile de salcam Aromate, tonice, vindecătoare și foarte decorative, florile de salcâm sunt recunoascute pentru eficiența lor terapeutică. Preparatele pe baza de salcam sunt alcalinizante, sedative, detoxifiante și antispastice, acționând asupra musculaturii netede gastrice și pulmonare.
Tratează nelinistea, irascibilitatea, epuizarea fizică și intelectuală, insomniile cauzate de emoții și chiar disfuncțiile sexuale pot fi atenuate cu ajutorul remediilor preparate din flori de salcam.

 

 

 

 

 

 

 

Floarea de tei contine ulei esenţial numit farnesol, care conferă plantelor proprietăţi neurosedative şi antispastice, reducând inflamaţiile de la nivelul aparatului respirator şi fiind astfel de mare ajutor celor care suferă de viroze sau răceli. Datorită substanţelor active din plantă, ceaiul de tei este folosit ca sedativ uşor şi este recomandat să fie băut cu 30 de minute înainte de culcare, în special în cazul persoanelor care se confruntă cu tulburări de somn şi stări de nervozitate şi anxietate. De asemenea, ceaiul de tei ajută la ameliorarea migrenelor şi promovează o digestie sănătoasă, atunci când este asociat cu ceaiul de muşeţel sau de mentă, tratează constipaţia şi diareea şi previne deterioarea celulară, graţie flavonoidelor cu rol de protecţie împotriva radicalilor liberi, care sunt principalii factori în apariţia bolilor grave. Se foloseste împotriva cearcănelor şi ca remediu pentru ochii obosiţi şi umflaţi. Are efect diuretic şi ajută la eliminarea retenţiei de apă din organism, creşte uşor temperatura corpului.

 

 

 

Florile de măr și semintele de măr, pe linga conținutul bogat in iod, dispun de o serie de homoni naturali, benefici pentru reglarea activității glandei tiroide. Câteva semințe sunt suficiente pentru a acoperi doza zilnica de iod.

Pentru persoanele cu imunitate scazută, stări gripale și viroze dese, se prepara ceai din flori de măr.

 

 

 

 

Florile de Sânziene se folosesc în tratamentul a peste 70 de afecţiuni grave: boli renale ( cistite, calculi şi nisip la rinichi şi la vezica urinară), boli ale glandei tiroide şi ale corzilor vocale, dereglări neuro-vegetative, cancer al limbii şi al laringelui. Calităţile diuretice, depurative, sedative, laxative, antiinflamatoare, antiseptice, cicatrizante, tonice, afrodiziace şi anticancerigene le sunt conferite de substanţele active din compoziţia florii: taninul, flavonoidele, enzimele, glucidele, acidul citric, saponinele, glucidele şi uleiul volatil. Potrivit unor opinii recente, perioada propice de recoltare a sânzienelor începe din 22 iunie şi se întinde până la sfârşitul lunii august.

 

 

 

 

 

Florile de mac sunt deja recunoscute pentru puterea lor sedativă, anti-inflamatoare și calmantă. Macul este utilizat pentru tratarea vărsăturilor și a greții, iar efectele sale benefice sunt folosite în combaterea osteoporozei. O jumatate de lingurita de seminte de mac ajută la calmarea tusei și a crizelor de astm. Decoctul facut din semințe de mac, băut zilnic, poate calma afecțiunile psihologice și ameliorează insomnia. Ajută la calmarea durerilor provocate de colici și sciatica. Poate fi utilizat impotriva diareei. Sursa importantă de minerale – macul conținand iod, magneziu, mangan, zinc și cupru. Acidul linoleic din compozitie protejează organismul uman de atacuri de cord și alte afecțiuni cardiace. Eficient împotriva cancerului de sân, datorită conținutului de acid oleic.
 

 

 

 

Florile de salvie au efecte antimicrobiene, antihipertensive și anti-inflamatoare, contribuind, în același timp, și la scăderea nivelului de zahar din sânge, calitate care recomandă planta în terapia diabetului. Salvia ajută și la curățarea sângelui și poate să prevină boala Alzheimer.

De asemenea, s-au constatat rezultate deosebit de bune în tratamentul cu salvie în cazul stărilor de nervozitate, a oboselii mintale, a migrenelor și asteniei, a surmenajului și chiar a depresiilor. Salvia și-a dovedit eficiența și în bolile reumatismale, cardiovasculare, guta și circulatie defectuoasa a sângelui.

 

 

 

 

Florile de musetel

Acțiunea terapeutică a extractelor din misetel este anti-inflamatorie, antiseptică, antispasmodică, carminativă, tonică, sedatiă, stomahica, analgezică și antibacteriana. Extactele sunt utilizate pentru tratarea indigestiilor, a gastritei, gripei, nevralgiei, colitei, ulcerului, ranilor etc. În medicina populară (uz intern) se folosesc florile sub forma de infuzie pentru tratarea gastritelor hiperacide, enterocolite, colici abdominale, guturai, ulcer gastric, stimularea funcței hepatice, astm bronșic, gripă. În tratamentele de uz extern, se folosesc florile sub forma de infuzie pentru tratarea gingivitelor, amigdalitelor, abceselor dentare, ulcerelor varicoase, furunculozei, hemoroizilor, ulcerațiilor, reumatismului, eczemelor, iar tinctura se foloseste pentru tratarea arsurilor. În cosmetică se foloseste pentru tratarea tenurilor ridate, uscate, palide, seboreice, iritate.

 

 

Florile de trandafir

Au proprietăți antidepresive și sedative, mărește secreția de dopamina (o substanta secretată de creier), stimulează gândirea.
De asemenea, uleiul esențial de trandafir are și o acțiune calmantă asupra sistemului nervos, elimina insomnia, fară a fi însa un sedativ puternic.
Esenta de trandafir este indicată în foarte multe afecțiuni, principale fiind cele legate de zona genitală, cum ar fi afectiunile uterine, frigiditate, impotența, menstruații neregulate, dar și în depresie, dureri de cap, hemoragii, insomnie.
Aroma trandafirului are calități profund feminine și senzuale,
Datorită efectului său antiseptic, uleiul de trandafir este indicat în ingrijirea tuturor tipurilor de piele. De efectele apei de trandafir beneficiaza în special pielea uscată, inflamața, pielea sensibilă cu tendința spre îmbătranire.

 

Florile de lavanda uscate sau proaspete contin uleiuri esentiale care calmeaza spiritul, echilibreaza emotional, readuc buna dispozitie, combat depresia si durerile de cap, reduc simptomele premenstruale si favorizeaza somnul.antiinflamatoare, antiseptice, cicatrizante, tonice, afrodiziace ÅŸi anticancerigene
Lavanda este benefică, conform studiilor și în tratarea panicii, isteriilor, starilor anxioase.
Uleiul esential de levantica este un ulei foarte versatil, bun pentru aproape orice afecțiune. Are acțiune calmantă, recomfortantă, relaxantă. Combate durerile musculare, răcelile, alungă insectele, vindeca arsurile minore, vindecă și calmează înțepăturile de insecte. Ulei esenţial de lavandă are proprietăți antiseptice și anti-inflamatorii. Aceste extrase sunt de asemenea folosite ca arome pentru produsele de baie. Iar in randul cosmeticelor aromele de lavanda se întalnesc cel mai des în tonifiante și parfumuri.

 

 

Floarea soarelui

Pretuita si folosita pentru uleiul extras din semintele ei, frumoasa iubita a soarelui este și un miracol de sanatate. Petalele florii - se recolteaza prin ciupire de pe palarie si se folosesc proaspete, pentru tinctura, sau se usuca in strat subtire. Sunt un remediu uluitor de puternic, cercetari de ultima ora arătând ca au o acțiune intensă de stimulare imunitară, antitumorala și de mărire a capacitatii de adaptare a organismului.

 

 

 

 

Florile (oferă proprietățile magice ale uleiului)

bottom of page